Veřejná doprava


Veřejná doprava v USA není zdaleka tak kvalitní, jak jste tomu zvyklí u nás, ale není to až tak úplně hrozné, jak se traduje. Ve větších městech to s veřejnou dopravou nebývá až takový problém, a pokud se ve městě nachází metro, tak máte téměř vyhráno.  

Co se týče autobusů, tak to už je o něco horší, zejména mimo hlavní čtvrti, a autobusové zastávky snadno přehlédnete (většinou se jedná jen o jakousi dopravní značku).

Jízdní řády je pak nejlepší vyhledat přes Google mapy, kde jednoduše zadáte vaši trasu a příslušný způsob dopravy (veřejná doprava). Zatím mě ještě nezradily. Trasu však vyhledáte pouze, když jste online. Stažení offline oblastí vám v tom nepomůže.


Jízdenky na veřejnou dopravu zakoupíte jednoduše v automatech. V autobusech pak i přímo u řidiče. Mají na to však takový mini automat, který bere jen drobné a nevrací zpět. Pokud si kupujete jednodenní jízdenku, tak je dobré se přesvědčit, co znamená pojem „jednodenní“. V LA jsme si takto koupili jednodenní jízdenku kolem desáté večer a následně zjistili, že jízdenka platí pouze v den, kdy byla zakoupena a nikoli 24h od zakoupení.

Další věcí, na kterou je dobré si dát ve větších městech pozor je, že zde může působit více poskytovatelů veřejné dopravy a každý má své jízdné.

Najde se však i mnoho příjemných překvapení v podobě shuttle transferů zdarma či za symbolickou cenu, jako např. transfer na Griffith Observatory, LA za 50 centů (s metro card jen 35 centů).

Veřejnou dopravu jsem takto otestoval v následujících městech a obešel se bez problémů bez auta – New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami a Washington DC.


Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA