Ubytování - cestování


Způsobů, jak si zajistit ubytování při cestování po USA je hned několik a je tedy jen na vás pro jakou variantu se rozhodnete:

Hotel/motel/hostel

Všelijakých hotelů, motelů či hostelů je po USA mnoho a naleznete je i v menších městech. Doporučuji však rezervaci předem např. přes www.booking.com. Ceny se liší dle kvality a polohy ubytování. Hostely seženete již od $20 na osobu za noc, motely pak zhruba od $20-30 a hotely zpravidla dráž. Dále se vyplatí prohledat Google, zda nenajdete nějaký slevový kód. V ceně pak máte zpravidla základní služby včetně wi-fi. Někdy máte zahrnutou i snídani.

Velmi levné ubytování v hotelech pak seženete v Las Vegas, jelikož hlavní příjmy proudí z kasin. Takto se nám podařilo najít ubytování v Caesars Palace za $35 na osobu za noc a zahlédl jsem ho i pod $30. V New Yorku pak počítejte v některých částech města za ceny hostelu i kolem $50 na osobu za noc.

Airbnb

Dnes víc a víc nabývá na popularitě Airbnb (www.airbnb.com). Navíc můžete snadno získat slevu na první ubytování. Výhodou pak je, že bydlíte u místních, kteří mnohdy poradí se vším možným a cenově se dostanete i pod průměr cen motelů/hotelů v dané lokalitě. Filtr vyhledávání si lze nastavit dle různých kritérií, mezi které patří i forma ubytování – sdílený pokoj, samostatný pokoj, celý byt/dům. My osobně sehnali celý nově zařízený byt v Brooklynu nedaleko metra za zhruba $25 na osobu za noc, což je na New York super cena a dále jsme sehnali mnoho samostatných pokojů napříč USA za velmi příznivé ceny.

Rezervace přes Airbnb může být někdy obtížnější pro nově zaregistrované uživatele, kteří tím pádem nemají na svém profilu zatím žádné reference. Proto doporučuji profil kvalitněji vyplnit a aktivovat různá ověření účtu (osobní údaje, telefonní kontakt, platební karta), abyste působili solidně. Dále je dobré při žádosti o ubytování sepsat nějaký krátký úvodní dopis. Hodně to pomáhá, jelikož je na hostiteli, zda vaši žádost přijme. Existují však i hostitelé, jejichž nabídka nevyžaduje předchozí schválení a lze si tam ubytování ihned zarezervovat.

Na závěr nezapomeňte hostiteli napsat nějakou pokud možno pozitivní referenci, aby se vám nějaké také dostalo. Usnadní vám to pak další hledání.

Couchsurfing

Jedná se v podstatě o obdobu Airbnb. Rozdílem je, že ubytování bývá zdarma a máte k dispozici pouze gauč, kde večer složit hlavu, a společné prostory.

Tuto formu ubytování jsem nikde osobně nevyužil. Pokud narazíte na nějakého hostitele s velmi dobrým hodnocením, tak většinou bude očekávat to samé u vás, což je pro začátečníky obtížné. Proto doporučuji vypracovat si nejdříve účet na Airbnb a později zkusit Couchsurfing (www.couchsurfing.com), kde můžete hostiteli zaslat odkaz na vaše reference právě na Airbnb.

Kempování

Pokud vyrazíte objevovat krásy amerických národních parků, tak kempování určitě nevyhnete. Sice se v národních parcích nachází i lodge či hotely, ale ty jsou tu opravdu drahé. Při kempování platíte vždy za dané kempovací místo, kde bez problémů zaparkujete a postavíte 2 – 3 stany. Cena za kempovací místo se pohybuje v rozmezí $5 – 20 za noc a platí, kdo dřív přijde, ten dřív bere. Někde se dá místo pro kempování zarezervovat předem online. V kempech pak zpravidla naleznete společné sociální zařízení, pitnou vodu a ohniště.

Nám se podařilo téměř dva týdny kempovat zcela zdarma. Do kempu jsme přijeli vždy až někdy kolem půlnoci, kdy již u vjezdu nikdo nebyl, našli jsme si volné místo nebo se k někomu nacpali, postavili stan a s východem slunce jsme zase rychle zmizeli. Po prohlídce parku jsme se se západem slunce přesunuli do dalšího parku a celý proces opakovali. Někdy jsme přespali i v autě. Samotné vybavení na kempování jsme pak bez problémů vrátili ve Walmartu - více v článku „Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať“ (připravujeme). Byla to velmi náročná část našeho road tripu, ale stálo to za to.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA