Karibik Cruise a vycestování mimo USA


V posledních letech roste mezi účastníky Work&Travel programů zájem o plavby do Karibiku a jiných exotických destinací. Proč také ne. Ceny těchto plaveb bývají velmi příznivé a vyplouvá se nejčastěji z Fort Lauderdale či přímo z Miami, kam mnoho studentů během období cestování vyrazí.

Dejte si však pozor, aby vám byla plavba nakonec umožněna a před nákupem raději kontaktujte přímo danou společnost a popište jim vaši situace. Každoročně se někomu stane, že není vpuštěn na palubu a peníze vám nikdo nevrátí!

Kamenem úrazu jsou zde víza. J-1 vízum je sice multiple entry, ale pouze během pracovního období. Jakmile vám začne tzv. grace period, tak vízum při opuštění území USA pozbývá platnosti a již vám neumožňuje návrat. Pracovníci společností poskytujících tyto plavby podmínky J-1 víza samozřejmě znají a z vízových důvodů vám tedy mohou při nalodění odepřít vstup na palubu, jelikož při návratu na území USA budete muset projít imigrační kontrolou.

Tento problém se dá ve většině případů vyřešit pomocí ESTY, ale není to vždy stoprocentní. Je však potřeba mít s sebou vytištěné potvrzení o tom, že ESTU máte, jelikož ji nemáte v pase uvedenou. Nám se takto podařilo plavby zúčastnit s Royal Caribbean Cruises a právě ESTA nás zachránila. Toto vám ale nemusí vždy projít, proto se raději vždy předem informujte.

Stejné je to i u vycestování do jiných zemí jako například Kanada či Mexiko. Do Kanady je navíc potřeba si zřídit alespoň eTU, aby vám byl stup do Kanady umožněn. Pokud tedy plánujete navštívit během grace period nějakou jinou zemi, tak se vždy ujistěte, že vám bude umožněn návrat do USA v případě, že odtud máte zpáteční let do ČR. Popřípadě si naplánujte zpáteční let přímo ze země, kterou plánujete navštívit.

Jiné je to při vycestování ještě během vašeho pracovního období. Jak již bylo řečeno výše, tak J-1 vízum je během tohoto období multiple entry. Je však vždy dobré mít potvrzení od zaměstnavatele, že máte zrovna krátkou dovolenou a poté se budete k zaměstnavateli vracet. Nezapomeňte také informovat přímo vaši sponzorskou agenturu (CCUSA), abyste se ujistili, že nedošlo k nějakým změnám, nebo zda není potřeba předem podstoupit nějaké další kroky.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať