Půjčení auta


Pro ty, kteří plánují nějaký road trip po USA je půjčení auto nutností.  Zejména, když plánujete vyrazit po národních parcích.

Půjčení auta v USA je velmi jednoduché a rezervaci si vytvoříte lehce předem online bez platby předem. Na letištích, kde je půjčovné většinou levnější, snadno naleznete shuttle bus, který vás doveze až do autopůjčovny. Již v kategorii Standard si lze za rozumnou cenu půjčit pohodlná a spolehlivá auta, která mají zpravidla automatickou převodovku, klimatizaci, autorádio a další základní výbavu (GPS bývá za příplatek). Je však hned několik věcí, na které je dobré si dát předem pozor.

1. Věk řidiče

Po velmi mladé řidiče do 20 let může být půjčení auta problém a některé autopůjčovny mohou půjčení auto odmítnout. Pro řidiče od 21 do 24 let to již žádný problém není. Je však potřeba počítat s příplatkem za „underage“ řidiče a někde vám nepůjčí např. SUV, dodávku či sporťáky. Od 25 let již není co řešit.

2. Řidičský průkaz

K půjčení auta si většinou vystačíte s českým řidičským průkazem se znakem EU. Někde ale mohou vyžadovat mezinárodní řidičský průkaz, který získáte na počkání na vašem místně příslušném úřadě - potřebujete akorát 1x pasovou fotografii a 50 Kč.

3. Cena a platba

Inzerovaná cena nemusí být finální, jelikož v sobě nebude zahrnovat daně, poplatky, příplatek za „underage“ řidiče či za dalšího řidiče, příplatek za vrácení auta na jiné pobočce a další. Pro získání finální ceny se dobré začít vyplňovat nezávaznou rezervaci a proklikat se až k finálnímu souhrnu, kde zjistíte výslednou cenu, a tu pak porovnat s jinou autopůjčovnou. Na pobočce si následně nenechte vnutit všelijaké služby za příplatek - např. GPS - bohatě si vystačíte tak, že si stáhnete v mobilu v Google mapách offline oblasti a hned máte zdarma hlasovou navigaci (je pak dobré mít do auta nabíječku na telefon, jelikož některé přejezdy mohou být velmi dlouhé).

Před rezervací je také dobré projet Google a podívat se, zda nenajdete nějaké slevové kódy.
Při platbě se neobejdete bez platební karty, na které si autopůjčovna blokuje i deposit. Většinou si vystačíte s debetní kartou, ale některé autopůjčovny mohou vyžadovat pouze kreditní karty.

4. Pojištění

Základní pojištění (obdoba našeho povinné ručení) bývá zahrnuto v základní ceně za půjčení auta. Existuje pak celá řadu volitelných pojištění, včetně asistenční služby, které jsou již na vašem uvážení. Seznam všech těchto volitelných pojištění a jejich popis naleznete při online rezervaci a jedná se zejména o havarijní pojištění, pojištění proti krádeži, pojištění přepravovaných osob a věcí, pojištění předního skla a další.

5. Zkontrolujte si auto

Před zapůjčením auto je dobré si celé auto společně s pracovníkem autopůjčovny prohlédnout a nechat ho zaznačit veškeré oděrky, škrábance a další poškození na vozidle. Popřípadě si vše i nafoťte. Těžko pak budete prokazovat, že jste dané poškození nezpůsobili. Dále se přesvědčte, že máte k autu veškeré potřebné doklady. Dále je dobré se zeptat, co se do auta „leje“.

6. Pozorně se seznamte s podmínkami

Vždy je dobré vědět, zda neplatí nějaká omezení, jako například limit najetých mil či seznam států, kam můžete s autem vycestovat. Při nedodržení těchto podmínek pak hrozí vysoké pokuty. Dále platí, že musíte auto vrátit se stejným množstvím paliva, s jakým vám bylo zapůjčeno. Můžete sice přijet na sucho, ale za dotankování od autopůjčovny zaplatíte více. Pozor také na pozdní vrácení auta.


Osobně mám zkušenost hned s několika většími autopůjčovnami a vše bylo vždy v pořádku. Doporučil bych tedy Alamo, Budget, Enterprise či Fox. Nebál bych se však i jiných půjčoven, jako například Avis, Dollar, Hertz, National, Thrifty nebo Sixt.


Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA