Tax Refund

Během práce v USA se obvykle nevyhnete odvádění daní z vašeho výdělku. Daně za vás odvádí přímo zaměstnavatel, a jakožto účastníků Work&Travel programu vám mohou být strhávány pouze federální a státní daně.

O navrácení odvedených daní si lze následně zažádat, a to následovně:

1. Social Security

Abyste si mohli řádně vyplnit žádost o navrácení daní, tak vám muselo být vydáno Social Security Number (více článek „Social Security“).

2. W-4 formulář

Tento formulář je potřeba vyplnit s každým z vašich zaměstnavatelů samostatně, a to ještě před odjezdem z USA. Na základě tohoto formuláře pak od zaměstnavatele obdržíte W-2 formulář.

3. W-2 formulář

Jedná se o formulář, který uvádí vaše celkové příjmy u daného zaměstnavatele a celkové odvedené daně. Zaměstnavatelé tento formulář zpravidla automaticky rozesílají v lednu následujícího roku. K žádosti o navrácení daní si vystačíte i s kopií. Někdy však mohou nastat problémy se získáváním W-2 formuláře. Proto je dobré uschovat si váš finální paycheck, který dané údaje také obsahuje a v nejhorším případě jím lze W-2 formulář nahradit.

4. Formulář 1040NR-EZ

Jde o formulář, který slouží k navrácení federálních daní. Uvádíte zde vaše souhrnné příjmy od všech zaměstnavatelů za daný rok a další potřebné náležitosti. Oficiální instrukce k vyplnění naleznete snadno přes Google.

Příslušné formuláře pro navrácení státních daní je potřeba si dohledat dle daného státu.

5. Zaslat úřadům

Vyplněný formulář 1040NR-EZ je potřeba společně s příslušným útržkem W-2 formuláře zaslat na adresu příslušného úřadu amerického ministerstva financí tak, aby jej obdrželi nejpozději do 15. dubna.

                The Department of Treasury
                Internal Revenue Service Center
                Austin TX 73301-0215

Žádost o navrácení státních daní je potřeba zaslat dle pokynů daného státu.


Pokud by se vám zdál proces vyplňování formuláře 1040NR-EZ příliš složitý, tak lze využít CCUSA Tax Service, který se postará o vyřízení vaši žádosti o navrácení jak federálních, tak i státních daní. Pro aktuální informace o této službě je potřeba kontaktovat českou pobočku CCUSA (info@ccusa.cz). CCUSA svým účastníkům programů zasílá veškeré informace o podklady automaticky emailem na přelomu leden/únor.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA