Social Security


Jelikož budete v USA pracovat, tak si musíte zařídit Social Security Card, aby si vás mohli americké úřady a zaměstnavatel řádně evidovat. To pak slouží k tomu, abyste si následně mohli zažádat do navrácení daní z USA (více Tax Refund - připravujeme).  

Americké federální zákony umožňují, aby vás zaměstnavatel zaměstnal a vyplácel ještě předtím, než vám bude Social Security Card vystavena. Důvodem je, že si o tuto kartu budete moct zažádat až přímo ve Spojených státech amerických. Musíte však být schopni zaměstnavateli dokázat, že jste si o vystavení karty již zažádali. Toto potvrzení dostanete přímo od Social Security úřadu.

K žádosti o Social Security Card budete potřebovat následující dokumenty:

- 2 kopie karty I-94, kterou si můžete stáhnout online poté, co projdete imigrační kontrolou (i94.cbp.dhs.gov/I94/#/recent-search)
- originál pasu plus 2 kopie
- originál formuláře DS2019 plus 2 kopie
- vyplněnou žádost (www.ssa.gov/forms/ss-5.pdf)
- sponzorský dopis od vašeho J-1 sponzora

S těmito dokumenty se stačí dostavit na jakýkoli Social Security úřad. Online si můžete najít ten, který je vám nejblíže (secure.ssa.gov/ICON/main.jsp). Aby však mohl úřad vaši žádost přijmout a zpracovat, tak musí nejdříve prověřit vaše vstupní informace s americkým bezpečnostním oddělením. Tyto informace má většinou Social Socurity úřad dostupné až 3 dny poté, co projdete imigrační kontrolou. Proto se na úřad nemusíte hnát ihned po příletu. Pokud by se stalo, že vás Social Security úřad v systému ještě neuvidí, tak máte 2 možnosti podle toho, na koho zrovna narazíte – 1) vaši žádost si nechají a zpracují ji, jakmile to bude možné nebo 2) vás pošlou pryč a budete se muset dostavit znovu.

Po podání žádosti můžete na Social Security Card čekat 10-40 dní. Aktuální stav vyřízení vaší žádosti si můžete vždy ověřit telefonicky u úřadu, kde jste si žádost podali. Čas od času se stane, že se nějaká žádost ztratí a pak nezbývá, než si podat novou žádost. Pozor ale na to, že Social Security úřad nepřijme vaši žádost, pokud z vašeho pracovního víza zbývají pouze poslední 2 týdny a méně! Proto doporučujeme podat novou žádost nejpozději měsíc před koncem víza, aby úřad stihl žádost zpracovat a kartu vám zaslat. Pokud byste tedy vaši Social Security Card neobdrželi do jednoho měsíce od podání žádosti, tak se určitě informujte u daného úřadu.

Vyhotovenou kartu s vaším Social Security Number vám následně úřad zašle na adresu uvedenou v žádosti. Lze si domluvit i osobní převzetí.

O tuto kartu si žádáte jen při vašem prvním pracovním pobytu v USA a platí na celý život. Je tedy dobré si ji pečlivě uschovat a můžete ji následně použít při jakékoli další pracovní cestě do USA. Pokud byste vaši Social Security Card ztratili, tak si lze zažádat o duplikát a vaše Social Secirity Number se nemění.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA