Pracovní pozice


Pracovních pozic, které lze v USA během Work&Travel programu vykonávat je opravdu mnoho. Existují však určité podmínky a omezení, o jaké pozice se může jednat.

Podmínkou číslo jedna je, že se musí jednat o sezonní práci. Z tohoto důvodu se ve většině případů jedná o pozice v hotelech, obchodech, pohostinství, zábavních či národních parcích nebo o práci plavčíků. Další podmínkou je, že musíte mít stálé místo výkonu práce.

Dle typu pracovní pozice se samozřejmě odvíjí i výše vašeho výdělku, který se pohybuje nejčastěji v rozmezí $8 - 12/h. Níže přinášíme výčet těch nejčastějších pracovních pozic, které účastníci Work&Travel programu zastávají:

Číšník/Servírka:

Jedná se bezpochyby o jednu z nejžádanějších pracovních pozic, po kterých se nejrychleji zapráší. Důvod je prostý – díky dýškům můžete dosáhnout nadstandardních výdělků (až $15 - 20/h). Sice platí v USA pro číšníky výjimka ze zákona, co se týče minimální hodinové mzdy, která může být pouhých $2.13/h, ale dýška vám to bez problémů naženou. V USA je zvykem nechávat dýško okolo 20% a v luxusnějších restauracích i více. Záleží tedy, v jaké restauraci pracujete a jaká je návštěvnost. Zaměstnavatelé po vás budou pak zpravidla požadovat nějakou předchozí zkušenost s touto pracovní pozici a vysokou úroveň AJ.

Food Runner/Busser:

Tyto pozice jsou jakousi pomocnou silou pro číšníka. Food Runner roznáší hotové objednávky a Busser sklízí ze stolů a udržuje čistotu. Číšník se pak s nimi zpravidla dělí o část dýška.

Host/Hostess:

Když se u nás řekne hosteska, tak si asi každý hned vybaví slečnu někde v obchoďáku, která nabízí nějaký produkt neboli promotérku. Zde je však na mysli hosteska, která v lepších restauracích uvádí hosty k jejich stolům a stará se o vyřizování rezervací.

Front Desk/Bell Hop:

Jedná se o klasickou práci recepční, která má na starosti zejména vyřizování telefonátů, emailů, rezervací, vyřizuje všelijaké žádosti hostů a zadává do systému informace o hostech při check-in a check-out. Bell Hop pak hostům pomáhá hlavně s jejich zavazadly a může mít také na starosti parkování a přistavení aut.

Lifeguard:

Další velmi oblíbenou pracovní pozicí jsou plavčíci. Plavčíka lze vykonávat buď u bazénu, nebo někde na pláži. Na základě toho, kde je plavčím umístěn, tak se může také starat o čistotu bazénu či pronajímat plážová lehátka, z čehož má obvykle nějakou provizi. Jedná se tedy kolikrát i o poměrně fyzicky náročnou práci a ne jen o vysedávání na postu plavčíka a chytání bronzu. Dále musíte projít kurzem plavčíka, který je potřeba absolvovat buď ještě před odjezdem, nebo následně po příjezdu k zaměstnavateli.

Retail Sales/Cashier:

Práce v obchodech ať už na place nebo na kase patří do časté nabídky pracovních pozic, ke které snad není potřeba co dodávat.

Chambermaid/Housekeeping:

Pokojská je další z velmi rozšířených pracovních pozic a zvládnou ji i jedinci s nižší úrovní AJ. Kromě základní hodinové mzdy máte navíc možnost přivýdělku díky dýškám, které je v USA ve zvyky pokojských na konci pobytu nechávat v podobě hotovosti, které pro vás hosté zanechají zpravidla na posteli.

Ride/Game Operator:

S těmito pozicemi se setkáte zejména v zábavních parcích, kde máte na starost nějakou z atrakcí či soutěží a mimo jiné musíte dohlédnout na veškerá bezpečnostní opatření.

Prep Cook/Kitchen Worker:

Posledními z hojně zastávaných pozic jsou pozice v kuchyni. Zde lze zastávat mnoho postů od samotné přípravy jídla, přes přípravu servírování až po umývání nádobí a úklid.

Mezi další zastávané pozice patří např. Barback, Barista, Guest Service Representative, Pool Attendant, Ticket Sales, Maintenance, Park Cleaner a další. Dle tohoto výčtu je vidět, že si na své přijde opravdu každý na základě jeho preferencí a úrovně AJ.

Do kempů se pak jezdí buď jako Support Staff, který zabezpečuje denní chod kempu (např. kuchyně, prádelna, údržba, ...) nebo jako táborový vedoucí pro všelijaké aktivity (plavání, jezdectví, kánoe, tenis, golf, lukostřelba, tanec, keramika, …). U vedoucích je však vyžadována vysoká úroveň AJ, zkušenosti s dětmi a schopnost ovládat danou aktivitu na vysoké úrovni a být schopen ji vyučovat.

Pro úplnost uvádíme seznam zakázaných pracovních pozic:

                - řidič motorových vozidel
                - posádky lodí a letadel
                - práce v továrnách či rybárnách
                - licenční pozice
                - noční práce
                - zábavní průmysl pro dospělé
                - pozice se střídáním místa výkonu práce

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ubytování - cestování

Walmart jako půjčovna aneb nakup a vrať

Karibik Cruise a vycestování mimo USA